Friday, July 31, 2009

S.E.M.A.L.U …

Individu 1 : Semalu?! Ape tue?! Band baru ea?!

Individu 2 : Semalu?! Sorry.. I’m not budak kampong, ok! I’m up town girl.. Ape barang semalu-semalu nie..

Individu 3 : Semalu?! Hmmm… pokok yang ade duri tue erk?!

Begitulah gelagat sebilangan individu apabila diajukan soalan mengenai Mimosa Pudica L. atau nama persuratannya, SEMALU.. Mungkin ramai yang mengenali species pokok renek ini. Tidak kurang juga yang langsung tidak mengenali ataupun hanya ‘kenal-kenal ayam’ sahaja. SEMALU merupakan tumbuhan herba berduri yang selalu tumbuh berselirat dan terbiar di padang-padang atau semak-samun. Ironinya, adakah kita pernah terfifikr mengapa Sang Maha Pencipta menciptakan ‘makhluk’-Nya yang unik ini?! Mungkin ramai yang berpendapat bahawa tumbuhnya SEMALU hanyalah menyusahkan orang ramai kerana boleh mengakibatkan luka jika kita terpijaknya. Namun begitu, pernahkah terdetik di benak fikiran kita betapa simboliknya penciptaan SEMALU dengan kejadian manusia, lebih-lebih lagi yang bergelar WANITA?! Marilah sama-sama kita merungkai 4 aspek pengajaran yang boleh diambil daripada kejadian tumbuhan ini.

a) Sifat pokok semalu yang menguncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu yang bertempat.

b) Semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Simboliknya, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruahnya.

c) Akar tunjang pokok semalu kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keimanan yang berakar umbi dalam jiwanya.

d) Semalu menguncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Seolah-olah ciptaan Sang Maha Pencipta ini seperti mengingatkan kaum wanita supaya pulang dan duduklah di rumah ketika hari hampir gelap.

******************************************************************************

Menurut riwayat Baihaqi, terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki. Oleh itu, Allah s.w.t kurniakan sifat MALU pada kaum wanita. Persoalannya, apakah yang dikehendaki Sang Maha Esa daripada hamba-hamba-Nya melalui MALU ini?

Malu boleh didefinisikan sebagai sifat atau suatu rasa yang akan menggerakkan hati seseorang itu supaya meninggalkan kejahatan. Sifat malu dapat diistilahkan sebagai berasa aib kerana membuat sesuatu yang salah atau tidak sopan, berasa tidak senang melakukan perkara dilarang Allah. Rasa itu juga akan menghalang diri kita daripada menyusahkan orang lain.

Namun, ramai remaja wanita sekarang sudah semakin pudar rasa aibnya. Cuba kita perhatikan remaja kini, mereka tidak memelihara adab dan batas pergaulan, mudah terjebak dengan pergaulan bebas lelaki-perempuan, tidak menutup aurat dan sebagainya. Jika ketawa pun, sengaja dikuat-kuatkan untuk menarik perhatian ramai. Memang ‘publicity haram’ betol! Hmmm..

Oleh itu, ibu bapa hendaklah mendidik anak-anak supaya mempunyai sifat malu sejak kecil lagi. Misalnya, tidak keluar dari bilik air tanpa pakaian . Malu berbohong, malu jika berbuat dosa. Bak kata bidalan “melentur buluh, biarlah dari rebungnya”.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa sesungguhnya Allah s.w.t apabila hendak membinasakan seseorang, maka dicabutkan rasa malu orang itu. Semoga kita tidak termasuk dalam golongan ini. Na’uzubillahi min zaalik..

akan kusampaikan meskipun sebaris ayat..


Saturday, July 25, 2009

tahukah anda?!


Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan. (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3. waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu,di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai d ima na dalam badan ayam mengandungi ion(+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari,iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan,tanpanya makanan tidak hadam)

Wednesday, July 22, 2009

Keldai Yang Memakai Serban..

Seorang ahli hikmah masuk ke sebuah kampong dengan mengenderai seekor keldai. Beliau yang memakai serban besar kelihatan begitu letih dan ingin beristirehat di kampung itu sebelum meneruskan kembaranya.


Melihat ahli hikmah itu datang ke kampong mereka, orang kampung itu pun segera menyambutnya.

“Assamu’alaikum, ya sheikh,” sapa seorang lelaki.

“Selamat datang tuan,” sapa seorang yang lain.

Tidak lama kemudian, hebohlah seluruh isi kampung. Hampir semua penduduk kampung keluar menyambut ahli hikmah tersebut.

“Tolong ajarkan kami…” pinta mereka.

“Jadilah guru kepada kami semua.”

“Syukur tuan datang. Jika tidak, jahillah kami.”

Ahli hikmah turun dari keldainya dan bertanya, “Bagaimana kamu semua tahu yang aku ini orang alim?”

Orang-orang kampung itu pun menjawab, hampir serentak, “Kerana kami lihat tuan memakai serban besar. Jika serban yang tuan pakai besar, tentulah ilmu tuan banyak. Tolong, tolonglah ajarkan kami.”

Sambil tersenyum, ahli hikmah itu membuka serbannya dan terus memakaikan serban itu di atas kepala keldainya.

“Haa, sekarang keldaiku telah memakai serban yang besar. Sila kamu semua belajar daripadanya.”

Orang kampung tercengang-cengang. Tidak sangka mereka mendapat ‘pelajaran pertama’ daripada ahli hikmah itu dengan cara begitu sahaja, tetapi sangat sinis sekali.

Ya, begitulah pengajaran. Ada kalanya pahit sedikit, tapi terpaksa ditelan jua…

Moral of da story : Ramai antara kita yang masih mengukur nilai dalaman seseorang dengan hanya berdasarkan rupa lahiriahnya sahaja. Walaupun tanda-tanda lahiriah juga penting sebagai petanda baik atau buruknya keperibadian seseorang, namun sikap terlalu cepat menerima atau menolak seseorang hanya berdasarkan pakaian, kelulusan, gelaran atau lain-lain ukuran fizikal atau material, adalah sangat tidak tepat. Pakaian, hanyalah umpama ‘topeng’ yang kita pakai. Tidak salah memakai topeng yang baik. Namun, pastikan bahawea kita adalah lebih baik daripada ‘topeng’ yang kita pakai.