Monday, September 02, 2013

Prasangka..~

Tidak bererti kita tak call orang tu kita tidak ingat pada dia, tidak bermakna kita tidak tegur dia kita tidak sayang pada dia, tidak bermaksud kita tidak rapat dengan dia kita tidak pernah fikir cara untuk merapatkan diri dengan dia.

Kadang kala orang yang jauh beribu batu dengan kita, orang yang jarang call kita, orang yang jarang senyum dengan kita, orang yang kita jarang jumpa, ialah mereka yang selalu ingat pada kita.

Bersangka baiklah dengan Allah, bersangka baiklah dengan mereka terutama mereka yang bersangka baik dengan Allah. Salah faham adalah lumrah dalam hidup manusia. Tidak semua orang boleh baca apa yang tersirat dalam hati kita, kalau kita tidak luahkan masakan mereka tahu. Kita tidak boleh expect orang nak go after us each time sebab kadangkala orang tu assume yang kita tidak mahu diganggu walaupun hakikatnya kita mahu dihujani dengan soalan-soalan, sebagai contoh, bertanya khabar.

Untuk menguji sejauh mana orang itu ikhlas bersahabat dengan kita adakah dia hanya sahabat ketika ketawa atau dia sahabat ketika mengalir air mata. Memang susah hendak meluahkan sesuatu terutama pada mereka yang kita tidak percaya tapi tidak rugi kalau kita membuang perasaan malu dan bercerita. Mungkin mereka sudah tahu cerita kita sebelum kita ceritakan lagi tapi mereka tunggu kita bercerita sendiri, sebab nanti kalau silap tanyamereka akan dikata busy body.

Walhal mereka hanya mahu membantu apa yang terdaya. Hidup manusia terlalu complicated bagi mereka yang menganggap hidup ini complicated dan hidup ini mudah. Bagi mereka yang menganggap hidup ini mudah manusia itu bersifat ikhtiariah, boleh memilih apa yang dia mahu sebab dia ada akal. Andai kita pilih untuk hidup dengan mudah maka kita akan dapat hidup dengan mudah. Andai kita pilih untuk hidup susah maka kita akan dapat untuk hidup susah. Andai kita pilih untuk hidup sebagai pejuang maka kita akan berusaha untuk hidup sebagai pejuang. Allah sayangkan kita. Dia turunkan panduan Al-Quran dan As-sunnah, hanya mereka yang berakal akan menggunakannya dan mereka inilah yang mendapat petunjuk daripada Allah S.W.T..

Senyum.. tabarakallah.. :)

No comments: