Friday, February 20, 2009

kasihnya ibu..

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya?!
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya?!
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya?!
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya?!
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya?!
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya?!
Dan akhir sekali, berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.?!

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4.00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
__________________________
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
______________________________________________________
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, 'Saya SayangkanIbu'.Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'Telah Dibayar' pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Wednesday, February 18, 2009

teka-teki imam ghazaliSuatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ):
Imam Ghazali: Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1: Orang tua
Murid 2: Guru
Murid 3: Teman
Murid 4: Kaum kerabat
Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran: 185).
_____________________________________________________________________
Imam Ghazali: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?
Murid 1: Negeri Cina
Murid 2: Bulan
Murid 3: Matahari
Murid 4: Bintang-bintang
Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. BagaImamapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.
_____________________________________________________________________
Imam Ghazali: Apa yang paling besar di dunia ini?
Murid 1: Gunung
Murid 2: Matahari
Murid 3: Bumi
Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.
_____________________________________________________________________
IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat di dunia?
Murid 1: Baja
Murid 2: Besi
Murid 3: Gajah
Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.
_____________________________________________________________________
Imam Ghazali: Apa yang paling ringan di dunia ini?
Murid 1: Kapas
Murid 2: Angin
Murid 3: Debu
Murid 4: Daun-daun
Imam Ghazali: Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.
_____________________________________________________________________
Imam Ghazali: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?
Murid- Murid dengan serentak menjawab: Pedang
Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri..

Wallahu a’lam

Friday, February 13, 2009

Kasih Sayang YES!Valentine NO!!
Kasih sayang merupakan fitrah manusia yang dianugerahkan oleh sang Khalik kepada manusia untuk menjaga kelangsungan jenisnya. Fitrah ini adalah manisfestasi dari adanya naluri mempertahankan jenis (gharizah nau’) yang terdapat dalam diri manusia. Dengan fitrah inilah kehidupan manusia terus berjalan sejak nabi Adam as. hingga kini. Hanya saja ketika fitrah ini tidak diatur oleh aturan yang benar tentunya tidak akan menghantarkan kepada tujuan dari diciptakan fitrah ini bahkan justru akan merusak. Lebih jauh lagi hal ini akan menghantarkan manusia pada kegelisan dan ketidaktentraman dalam menjalani hidup.
Memasuki bulan Februari ini ada satu tema besar yg berkaitan dengan ekspresi perasaan kasih sayang yang terus menerus d propagandakan oleh para kapitalis beserta para pembebek-pembebeknya untuk meracuni ruang romantisme kita. Padahal, kasih sayang yang diajarkan oleh ritual mereka, yang biasa disebut Valentine Day (VD), hanyalah kasih sayang semua. Karena kasih sayang yang mereka maksudkan adalah hubungan antara lawan jenis yang didasarkan hawa nafsu biologis semata-mata sebagaimana ritual yang biasa dilaksanakan oleh paganis Romawi kuno dengan peringatan Lupercalia-nya. Kasih sayang yang mereka propagandakan adalah pernyataan kosong (klise) yang tak pernah terbukti dalam kehidupan mereka. Lihatlah penjajahan yang mereka lakukan hari ini di Afghanistan, Irak, suport terhadap israel, dukungan pada penguasa-penguasa diktator dan kriminal-kriminal internasional. Lebih jauh lagi pernyataan ini merupakan ungkapan tipu muslihat untuk menutupi kepentingan mereka yang sesungguhnya yaitu penyebaran ideologi Kapitalisme.
Secara historis, sebenarnya perayaan VD ini bermula dari kisah St. Valentinus yang tak lebih dari sebuah legenda yang pernah dicoba untuk dihapuskan dari kalender gerejawi pada tahun 1969 sebagai sebahagian dari sebuah usaha yang lebih luas untuk menghapus santo-santa yang asal-muasalnya tidak jelas dan hanya berbasis legenda saja.

Dalam perkembangan selanjutnya peringatan Valentine didukung oleh negara-negara Kapitalis Barat (seperti AS dan Inggeris) untuk disebarkan keseluruh dunia. Dengan dokongan penuh media massa yang umumnya disokong oleh para kapitalis besar lewat iklan-iklan seperti surat khabar, radio mahupun televisyen, perhelatan besar pun diadakan dengan tujuan mencekoki generasi muda dengan iklan-iklan VD baik bermotif bisnis maupun ideologis. Makanya tak heran bila menjelang bulan Februari ini kita menemukan jargon-jargon (simbol-simbol atau iklan-iklan) yang mengekspos atau mempromosikan Valentine di mana-mana.Saat ini, peringatan Valentine menjadi salah satu alat yang digunakan Barat (baca: Kapitalisme) untuk menyebarkan paham-paham liberal. Hal ini berkaitan dengan konspirasi Barat untuk menjajah dunia Islam (kenapa islam? Karena islam anti kapitalisme) dengan melakukan liberalisasi pergaulan pada generasi muda kita yang ujung-ujungnya menyibukkan diri kita dengan hal-hal yang remeh-temeh. Dengan menanamkan budaya persmisif hedonism yang tak bertanggungjawab, pihak kapitalis bermaksud untuk melenakan dan memalingkan generasi muda dari cengkaman-cengkaman (baca penjajahan) meraka yang secara sistematik mengeksploitasi sumberdaya alam dan sumberdaya manusia di seluruh dunia.Diterimanya budaya VD saat ini pada dasarnya bukan karena adanya kebenaran di dalam nilainya. Diterimanya budaya ini lebih karena hegemoni dan dominasi peradaban Barat atas peradaban dunia saat ini. Dominasi ini telah menjadikan apapun yang datang dari Barat pasti benar adanya. Apa yang menurut Barat baik maka itu adalah kebaikan. selain itu, bertahannya budaya VD ini tak lebih juga dikarenakan akutnya mental inlander (terjajah) dan membebek dari generasi muda Islam saat ini..

Wednesday, February 11, 2009

iman dan istiqamah

Daripada Abu `Amru ( atau digelar juga Abu `Amrah ) Sufian ibn Abdullah r.a. beliau berkata: " Aku berkata: Wahai Rasulullah! Ajarkan untukku dalam lslam suatu ucapan yang aku tidak perlu lagi bertanya kepada orang lain selainmu. Baginda bersabda: Ucapkanlah: Aku beriman kepada Allah. Kemudian hendaklah engkau beristiqamah".
(Riwayat Muslim)


akan kusampaikan biarpun sebaris ayat...

Sunday, February 08, 2009

peliharalah ALLAH..Daripada Abu Abbas, Abdullah bin Abbas r.a : Bahawa pada suatu hari saya sedang berada di belakang Rasulullah SAW ( di atas binatang tunggangannya ), lalu sabda baginda : ‘Wahai anak kecil, sesungguhnya aku telah mengajar kamu beberapa perkataan. Peliharalah ( perintah ) Allah, nescaya Dia akan memelihara kamu, peliharalah ( kehormatan ) Allah, nescaya engkau akan merasakan Dia berada bersama-samamu. Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata. Jika engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah semata-mata. Ketahuilah bahawa jika semua umat manusia berkumpul untuk memberikan kepadamu sesuatu menafaat, nescaya mereka tidak akan mampu memberi menafaat itu, melainkan dengan sesuatu yang telah ditaqdirkan oleh Allah. Begitu juga sekiranya mereka berkumpul untuk menentukan suatu mudharat untuk kamu, nescaya mereka tidak akan mampu menentukannya, melainkan dengan suatu yang telah ditentukan Allah ke atas kamu. Telah diangkat kalam ( tulisan ) dan telah kering ( tinta ) buku catitan.’(Riwayat Tirmizi)
akan kusampaikan biarpun sebaris ayat...

Thursday, February 05, 2009

ikutilah dengan kebaikan..

Daripada Abu Zar Jundub bin Junadah dan Abu Abdul Rahman MU'az Bin Jabal r.a. dari Rasulullah s.a.w. sabdanya, "Bertaqwa kepada Allah di mana saja engkau berada. Dan jauhkanlah kejahatan dengan mengerjakan kebaikan, nescaya ia akan menghapuskan kejahatan tersebut. Dan berperangai kepada manusia dengan perangai yang bagus."(Riwayat Tirmizi, hassan)

akan kusampaikan biarpun sebaris ayat..

Monday, February 02, 2009

there is 'someone' here..You will be happy that you read this all the way
through.

As you got up this morning, I watched you, and
hoped you would talk to me, even if it was just
a few words, asking my opinion or thanking me
for something good that happened in your life
yesterday. But I noticed you were too busy,
trying to find the right outfit to wear. When
you ran around the house getting ready, I knew
there would be a few minutes for you to stop and
say hello, but you were too busy. At one point
you had to wait, fifteen minutes with nothing to
do except sit in a chair. Then I saw you spring
to your feet. I thought you wanted to talk to
me, but you ran to the phone and called a friend
to get the latest gossip instead. I watched
patiently all day long. With all your activities
I guess you w ere too busy to say anything to
me.

I noticed that before lunch you looked around,
may be you felt embarrassed to talk to me, that
is why you didn't bow your head. You glanced
three or four tables o! ver and you noticed some
of your friends talking to me briefly before
they ate, but you didn't. That's okay. There is
still more time left, and I hope that you will
talk to me yet. You went home and it seems as if
you had lots of things to do. After a few of
them were done, you turned on the TV. I don't
know if you like TV or not, just about anything
goes there and you spend lot of time each day in
front of it not thinking about anything, just
enjoying the show. I waited patiently again as
you watched the TV and ate your meal, but again
you didn't talk to me.

Bedtime I guess you felt too tired. After you
said good night to your family you popped into
bed and fell asleep in no time. That's okay
because you may not realize that I am always
there for you. I've got patience, more than you
will ever know. I even want to teach you how to
be patient with others as well.

I love you so much that I wait everyday for a
nod, prayer or thought or a thankful part of
your heart. It is hard to have a one-sided
conversation. Well, you are getting up once
again. And once again I will wait, with nothing
but love for you. Hoping that today you will
give me some time. Have a nice day!

Your friend, ALLAH

Yes, I do Love God. He is my source of existence
and Savior. Allah keeps me functioning each and
everyday.

Without Him, I will be nothing. Without him, I
am nothing, but with Him This is the simplest
test . . . if you Love God,