Sunday, August 23, 2009

Buat Mata yang Sedang Menangis…

Duhai mata yang sedang menangis..,

Mungkin tika ini kau sedang bahagia, mungkin juga kau sedang berduka. Apa pun situasimu, air yang menggenangi kelopakmu dan mengalir ke pipi ialah anugerah Allah s.w.t. yang tidak terhingga. Ia mampu membuang racun di tubuhmu kemudian disusuli dengan ketenangan jiwa. Bersyukurlah pada-Nya kerana hingga saat ini kau masih mampu menangis.

Aduh!

Sungguh hairan kumelihat orang yang merasakan tangisan itu satu kelemahan. Malah menganggapnya satu lambang ketidakmatangan. Sedangkan Allah s.w.t. merakam mulia sebuah tangisan dalam firman-Nya;

“Dan mereka menyungkur (sujud) di atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusuk.” (al-Isra’ : 109)

“Apabila dibacakan ayat-ayat Allah Yang Maha Pemurah kepada mereka, maka mereka menyungkur dengan bersujud dan menagis.” (Maryam : 58)

Duhai mata yang sedang menangis..,

Tahukah dikau, jika dikaji dari perspektif sains, tangisanmu mampu menjadi terapi kesihatan yang berguna dalam merawat penyakit merbahaya?! Tatkala dirimu dalam ketakutan, unsur-unsur merbahaya dijana oleh tubuh. Air mata semulajadi boleh membuangnya. Otak pula bekerja mengeluarkan unsu-unsur kimia daipada air mata. Bukan itu saja, tangisan menambah jumlah jumlah degupan jantung sebagai latihan berguna buat sekatan rongga badan, kedua-dua bahu dan urat-urat dada. Setelah tangisan reda, kembalilah degupan jantung ke asalnya dan ketenangan mula menguasai jiwa. Subhanallah, hebat sungguh penciptaan air mata!

Duhai mata yang sedang menangis..,

Tangisan bukan keaiban tapi satu keperluan. Sama ada kau LELAKI atau WANITA, kau perlu pada tangisan. Ia menjernihkan kornea dan menajamkan penglihatan. Ia meringankan ketegangan jiwa. Ia mengungkap kesedihan lalu merungkai beban yang ter simpan.

Jika kau LELAKI, kenapa perlu malu pada tangisan?! Mungkin sosiobudaya mendidikmu bahawa tangisan itu satu kelemahan dalam mengendalikan kemampuan. Kau mungkin dipisahkan antara diri dengan perasaanmu sendiri oleh didikan silam. Apa pun, tak siapa dapat menafikan kau juga insane yang punyai hati dan perasaan. Isi hatimu kadngkala perlu diluahkan dengan tangisan untuk mengurangkan tekanan risiko penyakit. Usah menipu diri berlagak kuat dengan menafikan air mata kerana badanmu mendapat darurat.

Jika kau WANITA, kau mungkin lebih banyak menangis daripada LELAKI. Tahukah dikau, penyayang-Nya Allah s.w.t. padamu hingga Dia menciptakan kelenjar-kelenjar air matamu lebih besar daripada kelenjar-kelenjar air mata lelaki. Tidak hairanlah kajian ilmiah menunjukkan kau menangis 4 kali lebih banyak daripada lekaki.


Ia antar penyebab panjangnya usiamu berbanding lelaki. Masakan tidak, air matamu keluar bersama keluarnya peratusan racun dari tubuh. Doctor pakar mata berkata, air mata penting untuk menyucikan mata daripada racun yang keluar akibat ketegangan urat saraf perasaan dan emosi yang tidak stabil.

Duhai mata yang sedang menangis..,

Sungguh bertuah kau masih mampu menangis. Usah ditahan tangisan itu. Luahkannya dengan rasa takut dan harap pada Tuhanmu. Benar, tangisanmu tak mampu mengembalikan masa lalumu. Jangan biarkan tangisan itu membibitkan kabus pada masa depanmu. Anggaplah ia sebahagian daripada sekarangmu untuk melonjakkan amal dan perubahan untuk hari esok.

Sesungguhnya tangisan kerana Allah s.w.t ketika gembira atau derita ialah ubat mujarab untuk mencari ketenangan hidup. Dengarilah pesanan Rasulullah s.a.w. dalam menyampaikan kalam Yang Esa;

“Aku haramkan neraka kepada mata yang selalu menangis kerana takut kepada Allah.” (Riwayat Ahmad dan Nasa’i)

-fatimah syarha mohd noordin-

No comments: