Friday, September 04, 2009

Antara Dakwah dan Cinta..


Pernah seketika dulu 'saya' rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata 'saya' menyibuk..
Ada pula yang kate 'saya' kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye 'saya' nak tegur mereka buat bising masa belajar..
Lepas tu 'saya' cuba buat lawak

Kononnya nak tarik perhatian orang lain
'Saya' paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak 'saya'
Terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata 'saya' 'mat capub'(cari publisiti)..
Tapi 'saya' tak kesah..
Asalkan ada yang terhibur..
Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang 'saya' rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..
'Saya' mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
Saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah 'saya' kenal 'awak'..

'Saya' rase 'saya' dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup 'saya'..
Mula-mula awak jual mahal..
Tapi 'saya' tak kisah..nak beli gak..
Akhirnya, dipendekkan cerita..
'Saya' pun mulalah BERCINTA..
Masa bercinta,memang 'saya' sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
'Saya' selalu call 'awak','awak' pun selalu call 'saya'..
'Gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..
Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
Kalau merajuk men pujuk2..
Kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..
Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
'Saya' pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan 'saya' tu pandang 'saya' semacam,
Kata 'saya' macam-macam..
Asalkan awak memahami 'saya'..
Satu hari 'saya' dengar ceramah..

Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu 'saya' sedar,saya banyak buat dosa
dan 'saya' kena brubah..
Hidup 'saya' mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
Semua orang nak masuk syurga kan?
Sejak dari saat itu 'saya' mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..
'Saya' beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
'Saya' beli dua, satu untuk 'saya', 'satu' untuk 'awak',
Saya taknak jadi baik seorang diri..
Jadi 'saya' ajak awak sekali..
'Saya' ajak 'awak' baca Al-Quran..
'Saya' kejut 'awk' bangun subuh..(calling)
'Saya' ajak 'awak' saling beri tazkirah..
Mula-mula 'awak' terkejut dengan perubahan 'saya'..
'Awak' ingat 'saya' dah nak jadi alim, nak brenti couple.
'Saya' kata,kita bukan buat benda yang salah..
Bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
Ade yang siap wat mksiat lg..
Pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
Janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
Cuma sms dan call je..
Dan 'awk' terima perubahan 'saya' itu..
'Saya' pun banyak nasihat awak..
'Awk' pun terima..
Walaupun kadang-kadang 'awak' merajuk sebab teguran 'saya' tu
Tapi 'saya' faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya 'saya' rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..

'Saya' salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..
Dalam proses perubahan 'saya',
'Saya' mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.

Firman Allah :

“Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasehati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu dan supaya mereka bertakwa.”
(al-A'araf : 164)




Catatan : Cerita ini adalah rekaan semata-mata, tiada kena-mengena dengan yang hidup mahupun yang telah pulang ke Rahmatullah (termasuk diri penulis). Sekadar perkongsian bersama dan pengisian masa lapang. Sebarang komen dan teguran amatlah dialu-alukan bagi memperbaiki kualiti penulisan penulis.

3 comments:

Anonymous said...

Salaam...

Dik, maknenye, boleh ye nak bercouple wlaupun skadar sms or call, tapi tak jumpe? =>

iNtuisiiNsurgeNsi said...

to nanonymous :

nk kate blh tu, tak lar jugak tp kalau dah terlanjur bercinta, pastu baru sedar...takkan lar nk clash camtu je...lbh baek b'cinta sekadar sms@call drpd b'dating tak tentu arah...huhu..

Anonymous said...

cerita nya sama dengan kehidupanku...ALLAH