Sunday, February 05, 2012

Air Mata 12 Rabiul Awal..


Rasulullah S.A.W. Mulai Gering

Rasulullah S.A.W. mulai gering. Baginda bertanya kepada isteri-isterinya: “Giliranku esok di mana? “Di mana aku esok?”.

Isteri-isteri yang penuh kasih sayang memberikan pilihan kepada suami yang tercinta, untuk memlih di mana saja dia ingin berada. Rasulullah S.A.W. memilih rumah si pipi merah, Aisyah binti Abu Bakar Radiallahu ‘anhu.  Baginda menghabiskan sisa-sisa hujung kehidupannya di rumah ‘Aisyah Radiallahu ‘anhu..

Di rumahnya, ‘Aisyah R.A. membacakan surahal-Falaq dan an-Nas serta doa-doa yang dihafalnya, sambil meniupkan ke seluruh tubuh baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam. Begitu kasihnya ‘Aisyah Radiallahu ‘anhu kepada Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wassalam.

Wasiat Baginda S.A.W.

Sayangnya Rasulullah kepada umatnya. Di saat akhir kehidupannya, lima hari sebelum nyawanya diambil, nabi Sallallahu ‘alaihi wassalam meninggalkan pesanan yang mungkin dilupakan oleh ramai umatnya di zaman kini. Pesanan baginda berbunyi:

“Allah melaknat orang-orang Yahudi dan Nasrani. Mereka menjadikan kubur nabi-nabi mereka sebagai masjid”.  Baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam meneruskan nasihatnya: “Jangan kalian jadikan kuburku sebagai berhala yang disembah”.

Empat Hari Sebelum Saatnya Tiba

Baginda S.A.W. tetap mengimami solat berjemaah sehinggalah solat maghrib pada hari keempat sebelum ajalnya tiba. Menjelang Isya’, sakit baginda semakin mencengkam. Sakitnya itu tetap tidak menghalang Rasulullah S.A.W. daripada mengambil berat tentang solat Jemaah umatnya. Baginda berkata:

“Adakah semua orang telah mendirikan solat?”

Jawab para sahabat: “Belum wahai Rasulullah, mereka sedang menunggumu.”

Baginda berkata: “Sediakan bekas air untuk ku.” Lalu para sahabat melakukannya, nabi Sallallahu ‘alaihi wassalam cuba menyegarkan dirinya dengan air tersebut. Baginda cuba bangun, tetapi tidak mampu. Sakit masih mencengkamnya. Lalu baginda jatuh pengsan.

Nabi Sallallahu ‘alaihi Wassalam terjaga, lalu bertanya:

“Adakah semua orang telah mendirikan solat?”

Para sahabat menjawab: “Belum wahai Rasulullah, mereka sedang menunggumu.”

Baginda menyegarkan lagi dirinya dengan air, tetapi masih tidak terdaya. Baginda bertanya lagi berulang kali:

“Adakah semua orang telah mendirikan solat?”

Sahabat R.A. yang ada memberikan jawapan yang sama: Belum wahai Rasulullah, mereka sedang menunggumu.

Berulang kali soalan itu ditanya oleh Nabi Sallallahu ‘alaihi Wassalam. Baginda terlalu gering, tidak mampu untuk mengimami solat, walau sudah berulang kali baginda wassalam berusaha menyegarkan badannya. Akhirnya, Nabi Sallallahu ‘alaihi Wassalam menyuruh Abu Bakar R.A. mengimami solat menggantikan baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam.  Abu Bakar Radiallahu ‘anhu memikul amanah itu, semenjak hari itu, dia telah mengimami sebanyak tujuh belas kali solat fardhu.

Senyuman Subuh Terakhir

Umat Islam sedang mendirikan solat Subuh bersama Abu Bakar Radiallahu ‘anhu. Tiba-tiba Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wassalam menyingkap tabir di bilik ‘Aisyah Radiallahu ‘anhu lalu memandang ke arah mereka. Baginda tersenyum dan tertawa.

Abu Bakar Radiallahu ‘anhu dengan penuh hormat mengundurkan dirinya kerana menyangka Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wassalam ingin bersolat bersama mereka.

Kerana terlalu gembira, para sahabat sehingga mahu berhenti solat ketika itu. Tetapi Rasulullah S.A.W. memberikan isyarat agar solat diteruskan. Kemudian baginda masuk semula ke dalam biliknya, dan menutup tirainya.

Tangisan dan Ketawa Fatimah Radiallahu ‘Anhu

Pagi itu, nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam membisikkan sesuatu di telinga Fatimah Radiallahu ‘Anhu. Fatimah menangis mendengarnya. Kemudian baginda puterinya sekali lagi, lalu berbisik. Kali ini Fatimah ketawa keriangan.

Aisyah R.A. dan isteri yang lain kehairanan lalu bertanya kepada Fatimah Radiallahu ‘anhu.  Dia menjawab:

“Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wassalam membisikkan kepada ku bahawa baginda akan wafat dengan sakit yang dihadapinya, lantas aku pun menangis. Kemudian baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam membisikkan kepada ku bahawa akulah ahli keluarganya yang pertama akan menyusul selepasnya, aku pun ketawa.”

Fatimah Radiallahu ‘anhu puteri Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wassalam berasa kasihan kepada ayahnya yang kesakitan, lalu dia berkata kepada ayahnya:

“Alangkah deritanya ayah..”

Nabi Sallallahu ‘alaihi wassalam menjawab: “Selepas ini tiada lagi penderitaan ke atas ayah mu.”

Baginda meninggalkan nasihat buat umatnya: “Jagalah solat, jagalah solat, dan hamba-hamba yang dimiliki.”

Di atas Pangkuan ‘Aisyah Radiallahu ‘Anhu

Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam berada dalam pelukan isteri tercinta, ‘Aisyah Radiallahu ‘anhu.  Saudara lelaki ‘Aisyah R.A., Abdul Rahman bin Abu Bakar muncul sambil membawa sebatang kayu sugi.

Rasulullah memandang ke arah Abdul Rahman. Si isteri tercinta memahami isi hati suaminya. ‘Aisyah R.A.  tahu nabi Sallallahu ‘alaihi wassalam ingin kan kayu sugi tersebut. 

‘Aisyah Radiallahu ‘anhu bersuara:

“Mahukah aku ambilkan kayu sugi untukmu?”. Baginda Sallallahu ‘Alaihi Wassalam menganggukkan kepala setuju.

‘Aisyah R.A. mengambil kayu sugi, lalu menghulurkannya kepada Rasulullah. Beliau menyedari kayu sugi itu terlalu keras, lalu beliau mengambilnya kembali. 

Beliau bertanya lagi:

“Mahukah jika aku lembutkannya untuk mu?”. Baginda  mengangguk tanda bersetuju.

Lalu, ‘Aisyah R.A. melembutkan kayu sugi itu dengan menggigit-gigit hujungnya. Lalu beliau memggosokkan giri Rasulullah dengan kayu tersebut.
Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam wafat atas pangkuan ‘Aisyah R.A., dengan bersatunya air liur ‘Aisyah Radiallahu ‘Anhu dan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Akhirnya…~

Baginda Sallallahu ‘Alaihi Wassalam berasa sakit. Baginda mencelup tangannya di dalam air, kemudian menyapu mukanya, lalu berkata: Tidak ada Tuhan selain Allah. Sesungguhnya pada kematian itu ada kesakitan.

Selesai sahaja bersugi, baginda Sallallahu ‘Alaihi Wassalam mengangkat tangan atau jarinya ke langit, lalu menyebut: “Bersama orang-orang yang engkau berikan nikmat kepada mereka, daripada kalangan nabi-nabi, siddiqin, syuhada’ serta solihin. Ya Allah, ampunilah diri ku, rahmatilah diri ku. Temukanlah aku dengan Teman Yang Tertinggi, Ya Allah Teman Yang Tertinggi”.

Tangisan Para Sahabat

Anas bin Malik Radiallahu ‘Anhu berkata:  Tidak pernah aku melihat hari yang paling baik dan berseri-seri melainkan hari Rasulullah S.A.W. sampai kepada kami, dan tidak pernah aku melihat hari yang paling buruk dan gelap melainkan pada hari kewafatan nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Berita kematian Nabi S.A.W. tersebar, tangisan tidak tertahan lagi. Air mata sahabat bercucuran.

Fatima, puteri Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam berkata: “Duhai ayahanda kesayanganku, yang telah menyahut panggilan Tuhannya, duhai ayahanda kesayanganku, syurga Firdaus tempat kembalinya, duhai ayahanda kesayanganku, kepada Jibril kami sampaikan berita kewafatannya.”

Umar R.A. hilang pertimbangan, kecintaannya kepada Nabi S.A.W. membuatkan dia seakan tidak sedar apa yang dia katakan. Umar berteriak dengan suara yang lantang:

“Ada orang-orang munafiq yang mendakwa Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wassalam telah wafat. Sesungguhnya Rasulullah S.A.W. tidak mati, tetapi baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam pergi bertemu Tuhannya sebagaimana Musa bin ‘Imran yang menghilangkan diri daripada kaumnya selama empat puluh hari. Kemudian dia kembali semula kepada kaumnya setelah orang berkata dia telah mati. Demi Allah! Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam akan kembali dan memotong tangan dan kaki orang yang mengatakan baginda Sallallahu ‘alaihi wassalam telah mati!”.

Abu Bakar R.A. bergegas pulang tatkala mendengar berita kematian Rasulullah S.A.W.. Dibukanya kain yang menutupi nabi Sallallahu ‘alaihi wassalam, dipeluk dan diciumnya nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Abu Bakar Menenangkan Umat..

Umar R.A. masih lagi mengungkapkan kata-katanya tadi. Abu Bakar R.A. berkata kepada Umar R.A.: “Duduklah Umar!”. Tetapi Saidina Umar enggan untuk mendengar arahan Saidina Abu Bakar.

Abu Bakar R.A. terus berkata: “Sesiapa di kalangan kamu yang menyembah Muhammad Sallallahu ‘alaihi wassalam, sesungguhnya Muhammad Sallallahu ‘alaihi wassalam telah mati. Sesiapa yang menyembah Allah, maka sesungguhnya Allah Hidup dan tidak mati.” Beliau terus  membaca surah Ali Imran, ayat 144:
“Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka ia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).”

Para sahabat terpaku. Mereka tersedar daripada lamunan mereka. Mereka mulai sedar hakikat Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam telah meninggalkan mereka. Kata-kata Saidina Abu Bakar menyentap jiwa mereka yang sedang kesedihan, mengambalikan mereka kepada kewarasan.
“Demi Allah! Seakan-akan manusia tidak mengetahui bahawa ayat ini pernah diturunkan sehinggalah Abu Bakar membacanya. Lalu semua orang mengambil ayat itu daripada Abu Bakar. Lantas semua orang yang mendengar ayat itu dibaca, turut membacakannya”, demikian kata Ibnu ‘Abbas Radiallahu ‘anhu.

Saidina Umar yang tadi terlalu sedih hingga mengeluarkan kata-kata yang yang menggoncang akidah umat Islam, tersedar daripada kesilapannya. Ayat itu menyentap jiwanya kembali, menenangkan kembali hatinya yang sedang berkecamuk:

“Demi Allah, sebaik sahaja aku mendengar Abu Bakar membacakan ayat itu, aku menjadi lemah longlai sehingga tidak berdaya untuk berdiri. Akhirnya aku rebah ke bumi apabila mendengar Abu Bakar membacakannya. Maka yakinlah aku, Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam telah wafat”.

[Ringkasan daripada ar-Rahiq al-Makhtum susunan Shaikh Safiyurrahman al-Mubarakfuri. Edisi terjemahan bertajuk Sirah Nabawiyyah terbitan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM)]
-------------------------------------------------------------------
 

Akhirnya 12 Rabi’ul Awal tahun 11 Hijrah, hari Isnin, perginya Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam meninggalkan umatnya.

Mana mungkin umatnya tidak menangis tatkala baginda Sallallahu ‘Alaihi Wassalam meninggal dunia, sedangkan ketika hidupnya baginda menempuh 1001 ujian dan seksaan hanya kerana menyampaikan Islam kepada umatnya.

Bagaimana Nabi S.A.W. yang sebelumnya dipercayai oleh semua penduduk Mekah, akhirnya ditolak dan dicerca tatkala berdiri di Bukit Safa, menyeru kaumnya kembali kepada Allah.

Bagaimana mungkin kita lupa, ketika Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam sedang sujud di Masjidil Haram, lalu kaum musyrikin meletakkan najis dan kotoran di atas batang tubuh baginda. Lalu munculnya Fatimah Radiallahu ‘Anhu menangis sambil membersihkan tubuh Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Bagaimana kita boleh lupa, Nabi S.A.W. ketika pertama kali mengajak penduduk Madinah kepada Islam, baginda dibalas dengan lontaran batu. Setiap penjuru jalan yang dilalui, kanak-kanak, hamba dan kaum wanita menanti sambil melemparkan batu-batu ke arah nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam. Lalu malaikat menawarkan tawaran untuk memusnahkan mereka yang menyakiti Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassalam, tetapi baginda menolak tawaran itu, kerana masih yakin akan datang masanya generasi kemudian menerima dakwahnya itu.

Bagaimana kita boleh lupa?!

No comments: