Tuesday, January 08, 2013

Pemakanan Anak-anak: Bukan Sekadar Lazat dan Berkhasiat, Tetapi Haruslah Halalan Tayyibah



Mutakhir ini, timbul isu mengenai pemakanan dan masalah obesity yang dihadapi oleh kanak-kanak sekolah. Dikatakan kebanyakan makanan di kantin sekolah penyumbang besar kepada masalah tersebut.

Justeru, kerajaan mengambil langkah menetapkan jenis-jenis makanan tertentu sahaja yang boleh dijual di kantin sekolah, dengan harapan kanak-kanak sekolah tidak terdedah kepada bahaya pengambilan makanan yang kurang berzat dan menggemukkan.

Persoalannya, adakah masalah obesity atau kurang khasiat semata-mata yang patut dirisaukan ibu bapa?!

Sebenarnya, ada satu lagi perkara penting yang mesti diberi tumpuan, iaitu status halal makanan itu. Sebagai ibu bapa, kita perlu mengambil berat soal pemakanan yang masuk ke dalam perut anak-anak yang kemudian menjadi darah daging mereka. Ia bukan cukup sekadar member makan dengan tujuan mengenyangkan perut, malah apa yang lebih penting adalah makanan tersebut halal dan baik (tayyibah), sebagaimana yang dituntut oleh Allah s.w.t.:

“Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.”
(al-Baqarah: 168)

Makanan yang halal dan baik akan member kesan yang baik kepada keturunan dan generasi akan datang, termasuk anak-anak kita. Oleh hal demikian, apa yang perlu dititikberatkan dalam soal pemakanan anak-anak setiap masa ialah beberapa aspek berikut:

Halal


Makanan yang dimasak ataupun dimakan itu mesti halal dan tidak meragukan. Misalnya daging atau ayam, seharusnya ia dibeli di pasar-pasar pemilik dan penjualnya terdiri daripada orang Islam.

Begitu juga selain halal, kita juga sedapat mungkin pastikan ianya bersih dari sudut syariat. Contohnya ayam sekalipun disembelih cara halal, tetapi ada juga kes cara membasuh dan membersihkannya tidak menurut syariat.

Sumber wang atau pendapatan yang diperolehi ibu bapa setiap bulan juga mestilah halal. Wang itulah kelak akan dibelanjakan untuk segala urusan rumah termasuklah perbelanjaan makanan. Maksud halal di sini ialah pendapatan ibu dan ayah hendaklah tidak bercampur dengan unsure-unsur yang haram. Misalnya pendapatan bukan daripada hasil rasuah, menipu atau mengambil hak orang lain.

Ibu bapa yang bekerja perlu amanah dan jujur dalam kerjaya mereka. Jauhi budaya ‘curi tulang’ ketika bekerja dengan berbual kosong atau melayari internet tanpa tujuan. Dikhuatiri hasil pendapatan yang diperolehi telah bercampur syubhah. Ia sepatutnya terhasil daripada usaha yang halal lagi berkualiti. Dengan wang tersebutlah kita member makan dan membesarkan anak-anak. Bagaimana jika makanan yang diberikan itu tidak halal di sisi syariat?!

Sumber pendapatan yang tidak halal membawa kepada tiada keberkatan dalam hidup kita. Ia member kesan negative  dalam banyak perkara, misalnya kepada jiwa iaitu rasa tidak bahagia, selalu resah, rasa tidak cukup dengan rezeki dan pelbagai masalah sering melanda.

Sebaliknya jika sumber itu halal, makanan halal itu membantu anak-anak tetap berbuat ma’ruf selama mereka hidup, serta Berjaya di dunia akhirat.

Doa juga terhalang apabila harta dan makanan tidak halal. Ini pernah berlaku pada zaman Nabi Musa a.s.; ada seorang lelaki telah berdoa dengan bersungguh-sungguh. Namun doanya tidak diterima oleh Allah. Baginda menjadi hairan mengapa terjadi demikian.

Nabi Musa pun bertanya kepada Allah sebab doa lelaki tersebut tidak diterima lalu Allah menjawab bahawa di dalam perut, rumah serta pakaiannya terdapat sumber-sember yang haram.

Inilah antara penyebab doa tidak diterima. Bukan setakat doa tidak diterima, makanan haram juga boleh menyebabkan kita dan anak-anak terseksa di neraka. Na’uzubillahi min zaalik..

Baik (Tayyibah)


Ibu bapa perlu mengetahui asas-asas makanan yang baik untuk penyediaan makanan harian. Bukan sekadar lazat, tetapi hendaklah berzat dan baik untuk kesihatan. Mereka perlu mengetahui kandungan karbohidrat dan protein yang perlu ada dalam pemakanan anak-anak. Mereka juga perlu mendisiplinkan pengambilan gula dan lemak supaya anak-anak tidak mengambilnya secara berlebihan. Insya-Allah cara pemakanan yang diamalkan secara sihat setiap hari akan diwarisi oleh cucu-cicit kita kelak.

Erti kata tayyibah juga perlu merangkumi cara penyediaan makanan, cara memasak, cara menjual dan menghidangkannya. Apakah bahan-bahan mentah dicuci dengan laluan air bersih atau direndam sahaja?!

Kita sering mendengar keluhan ibu bapa tentang anak-anak yang tidak mendengar nasihat, cepat panas baran, degil dan sebagainya. Sebenarnya moral anak-anak juga dipengaruhi oleh jenis makanan yang kita sajikan setiap hari. Mungkin salah satu sebabnya adalah kerana makanan yang disediakan tidak halal atau tidak baik.

Alangkah baiknya ketika mengadun kuih atau mengacau gulai, dimulai dengan bacaan basmalah serta diiringi dengan selawat atau zikir-zikir. Doakan semoga makanan tersebut memberi kebaikan kepada tubuh anak-anak untuk rajin beribadah serta mendapat keberkatan dalam hidup.

Antara contoh penjagaan di sudut kesihatan pula, sebaik-baiknya cara memasak yang sering disarankan oleh dietitian atau pakar pemakanan ialah memasak dengan cara membuat sup, mencelur, merebus, membakar, memanggang dan mengukus. Makanan yang disediakan dengan cara sebegini lebih segar dan dapat mengurangkan penggunaan bahan yang tinggi lemak, kolesterol, pengawet, perisa dan pewarna tiruan.

Kreativiti


Ibu bapa mesti rajin memasak untuk anak-anaknya. Sama ada sedap atau tidak, usaha untuk memberikan kegembiraan atau kasih-sayang melalui masakan kepada anak-anak tidak ternilai harganya.

Kita sering mendengar ungkapan anak-anak walaupun yang sudah dewasa seperti; “Masakan yang paling sedap ialah masakan emak”, “Teringat masakan emak” dan sebagainya. Walaupun masakan si ibu itu biasa-biasa sahaja, namun ia terasa enak apabila dihidangkan dengan penuh kasih-sayang.  Oleh sebab itu, anak-anak yang selalu memakan masakan ibu pasti selalu mengingatinya.

Ibu bapa juga perlu kreatif dalam menyediakan hidangan. Ini kerana ada di antara anak-anak yang memilih-milih makanan seperti tidak suka makan sayur ataupun ikan. Mereka lebih gemar menyantap hidangan ayam segera atau makanan berasaskan ayam. Maka ibu boleh menyediakan sup dengan bebola ikan yang dibuat sendiri (home-made). Jika anak-anak tidak suka sayur, maka ibu boleh mencuba sayur berinti ayam atau krim yang lazat dan sebagainya. Ia lebih berkhasiat dan tiada bahan pengawet. Boleh juga dihidangkan drngan hiasan dan jus buah-buahan.

1 comment:

E-sihat.com said...

Betul2 bukan sekadar tapi haruslah bernutrisi :-)
Terima kasih utk perkongsian ilmu