Tuesday, May 16, 2017

Dietitian Vs ‘Pakar Pemakanan’..~


Kata 'Dietitian Jadian':

Jangan makan daging dan ayam. Sebab dia boleh menyebabkan penyakit dan kegemukan! Kalau nak makan pun, 1-2 kali je sebulan!

Jawab Dietitian Sebenar:

Tiada salah pun kalau mahu makan daging atau ayam, kecuali sumbernya terbukti ada pencemaran dan haram. Yang jadi masalahnya, bilamana sampai berkilo-kilo sekali makan. Dan pilihlah bahagian daging atau ayam yang kurang berlemak, elakkan makan organ dalaman, 'visible fat', kulit, atau bahagian yang majoriti bersalut dengan lemak seperti 'keropeh'.

Kata 'Dietitian Jadian':

Banyakkan makan buah dan sayuran. Elakkan makanan berkanji macam nasi dan mee! Baru badan boleh kurus.

Jawab Dietitian Sebenar:

Makan biar variasi dan seimbang, jangan hanya bergantung pada sesuatu jenis makanan sahaja kerana setiap makanan ada zat tersendiri yang diperlukan badan. Kalau boleh, setiap kali makan, jumlah dan kekerapan biar dalam kesederhanaan (lagi bagus kalau ikut piramid makanan).

Kata 'Dietitian Jadian':

Makan makanan organik sahaja kalau anda mahu sihat! Semua makanan yang biasa-biasa ini banyak bahan kimia!

Jawab Dietitian Sebenar:

Kalau mahu makan makanan organik, dipersilakan. Tapi jika tidak mampu, cukuplah dengan makan makanan seperti orang kebanyakan. Cuma seeloknya, cuba elak makanan terproses seperti sosej, nugget, burger, mee segera, jajan dan sebagainya. Semua makanan ada bahan kimia, bezanya samada kita sebut dia dalam bahasa saintifik ataupun tidak sahaja.

Kata 'Dietitian Jadian':

Makanlah produk ini. Ia bagus untuk detox!

Jawab Dietitian Sebenar:

Tiada istilah makanan detox, sebabnya badan kita sendiri (melalui hati, buah pinggang, peparu, kulit dsb) yang menjalankan fungsi detox itu.

Kata 'Dietitian Jadian':

Saya orang kimia, saya lebih tahu apa yang ada dalam makanan daripada Dietitian sebenar!

Jawab Dietitian Sebenar:

Kami Dietitian juga belajar kimia, malah biokimia, farmakologi, toksikologi, patofisiologi, epidemiologi, anatomi, fisiologi, 'research', biostatistik, selain daripada subjek yang berkaitan dengan nutrisi dan dietetik. Malah pendekatan kami berdasarkan 'evidence-based' kajian terkini, selain daripada 'guideline' yang dikemaskini secara berkala.

Senyum.. =)

p/s: untung 'Dietitian Jadian'.. tak perlu belajar teori, 'community service', 'clinical attachment', viva, 'case presentation', buat FYP bagai..tuptup boleh claim sebagai 'Pakar Pemakanan', kita pun tak berani nak claim sebagai 'pakar' sedemikian..~

Disclaimer: post ini ditulis untuk memberi pencerahan mengenai kekeliruan maklumat yang ditimbulkan oleh mereka yang 'berkepentingan'..


faizalMS,
Dietitian,
Hospital USM.

No comments: