Friday, January 10, 2014

Aku Hanya Daie Bukannya Mufti.. ^_^v


Untuk para daie, terkadang dalam kita sibuk mengajak manusia kepada kebaikan, kita menjadi agak bermudah-mudahan akan perkara harus dan mubah..

Sedangkan para sahabat dahulu amat menitik beratkan akal hal-hal harus dan mubah ini.

Seperti makan
seperti tidur
seperti cakap banyak
seperti dengar muzik
seperti tengok filem
seperti tengok facebook berjam-berjam.

Pernah kita terfikir, di saat kita merasakan diri kita daie, mengapa hati kita jauh dari Allah.

Di saat kita menyeru manusia kepadaNya, hati kita rasa goyah dan masih meraba-raba untuk bergantung pada manusia, bukannya Allah..

Akhirnya, Allah menonjolkan isi hati kita menerusi perbuatan kita sendiri di facebook ini. Menandakan sebenarnya, banyak yang perlu dirawat pada hati kita ini..

“Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang melupakan Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri, mereka itulah orang-orang yang fasik..”
 (al-Hasyr : 19)

Di saat diri kita tidak lagi sensitif akan maksiat dan perkara-perkara mubah ini, Allah beritahu pada kita:

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertaqwa kepada Allah, nescaya Ia mengadakan bagi kamu (Furqan) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar."
 (al-Anfal: 29)

Ya, Kita amat memerlukan furqan itu! Pembeza antara kebenaran dan kebatilan!

Kerana di Malaysia ini, amat banyak yang kelabunya...p/s: Fenomena #MimbarPencetusUmmah membuktikan betapa dahaganya rakyat Malaysia akan program yang berorientasikan ilmu,agama serta dakwah yang santai dan sampai..

Semoga ada lagi program sebegini di lain hari..


Senyum.. ^_^v

No comments: