Tuesday, August 16, 2016

Kurus, Protein dan Kalori


"Saya nak kurus, protein apa yang patut saya makan?"

Acap kali juga pertanyaan ini diajukan orang awam kepada yang bergelar dietitian atau perunding pemakanan/kesihatan. Mungkin disebabkan kita sering 'diasuh'' dengan ideologi kurus dan pengambilan sumber protein yang tinggi.

Sebenarnya, protein bukanlah prioriti untuk kita mencapai berat badan ideal.

Apa yang perlu ditekankan adalah KALORI. Kerana kalorilah yang menyebabkan penyimpanan lemak secara berlebihan dalam badan jikalau tidak digunakan.

Dan makan yang tinggi kalori selalunya datang daripada makanan yang tinggi gula (contoh: aiskrim, kuih/air manis, dessert, coklat dan sebagainya) serta lemak (contoh: kari, gulai, roti canai, 'junkfood/fastfood, susu pekat manis, 'cheese' dan sebagainya).

Manakala sumber protein (contoh: ikan, ayam, daging, telur, susu dan kekacang) hendaklah dimakan sekadarnya, iaitu 2-3 sajian sehari (rujuk Piramid Makanan) untuk mengelakkan komplikasi lain yang tidak diingini.

Tidak diupa juga, aktiviti fizikal perlu dipertingkatkan (>45 minit per sesi, 2-5 kali seminggu) bagi membakar lemak yang sedia ada dan kalori yang kita ambil setiap hari.

Capailah berat badan unggul (BMI: 19.5 - 24.9), insya-Allah kita akan automatik menjadi kurus.

Senyum..

No comments: