Sarapan adalah sajian paling penting
dalam sehari, dan terdapat bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan sarapan
pagi membantu kanak-kanak memberikan prestasi yang lebih baik di sekolah. Hasil
kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidak mengambil sarapan sukar
member tumpuan kepada pelajaran dan sukar memahami maklumat baru. Selain itu,
tumpuan perhatian mereka lebih singkat, malah mereka juga sukar untuk
mengingati sesuatu.
Kanak-kanak yang tidak mengambil
sarapan juga Nampak kurang cergas, kurang aktif, dan besar kemungkinan mereka
mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obes.
Tugas menyediakan sarapan tidak
semestinya rumit. Beberapa contoh sajian yang mudah serta berkhasiat dan senang
untuk disediakan seperti:
- · Segelas susu (atau minuman malt coklat) dan sekeping roti disapu mentega kacang/jem
- · Semangkuk bijirin sarapan dan susu
- · Biskut keju
- · Sebiji pisang atau epal untuk dimakan dalam perjalanan (dalam kereta, bas atau tren)
Malah kita juga boleh menyediakan
sajian ringan pada waktu malam sebelumnya dan disimpan dalam peti sejuk bagi
menjamin keselamatan makanan. Panaskan (jika perlu) untuk sarapan; seperti
bubur nasi, lempeng/wafel ataupun inti untuk sandwic (tuna/telur).
Sarapan pagi tidak boleh disamakan
dengan snek lewat pagi (morning tea),
yang biasanya diambil pada waktu rehat di sekolah, dewan kuliah atau tempat
kerja. Makanan snek ini adalah untuk membekalkan tenaga tambahan dan
menghindarkan kelaparan sementara menunggu waktu makan tengah hari.
Sumber: Tips Gaya Hidup Sihat,
Panduan Pemakanan Praktikal Untuk Keluarga, Bulan Pemakanan Malaysia;
diterbitkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia, Persatuan Dietitian Malaysia dan
Persatuan Kajian Obesiti Malaysia.
No comments:
Post a Comment