Wednesday, November 21, 2012

Supplement Pemangkin Tenaga?!



Senario di kebanyakan negara, ramai rakyatnya membelanjakan banyak wang membeli makanan tambahan atau supplement bagi meningkatkan tahap kesihatan, kecerdasan dan melawan jangkitan penyakit (immunity).

Wujud perdebatan berkaitan pengambilan makanan tambahan seperti multivitamin, vitamin C, dan mineral sama ada ia member kesan baik atau sebaliknya. Ramai juga yang berpendapat bahawa makanan tambahan umpama ‘vitamin’ yang mampu mengubah corak hidup mereka menjadi lebih cergas dan cerdas, sehingga sanggup memperuntukkan sejumlah wang pada setiap bulan bagi tujuan berkenaan.

Isu ini sering kali diperkatakan. Persoalannya, adakah makanan tambahan mampu bertindak secara efektif  kepada individu yang mengambilnya?! Adakah mereka itu budaya, mengikut trend atau terpengaruh dengan iklan atau promoter yang bijak memujuk?!

Makanan Tambahan


Makanan tambahan juga dikenali sebagai nutritional supplement atau dietary supplement dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan, herba atau bahan botani dan dicampur dengan sedikit bahan kimia, membolehkan ianya berfungsi sebagai pembekal zat kepada pengguna. Disebabkan ia adalah makanan tambahan, maka tidak seharusnya iadianggap sebagai ubat atau pengganti kepada makanan harian.

Makanan tambahan perlu mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) atau pertubuhan Pertanian dan Makanan (FAO). Justeru itu, setiap label pada bekas botol makan tambahan seharusnya tertera jaminan kesihatan daripada pihak berkuasa berkenaan. Ia bertujuan melindungi pengguna. Ini kerana ada produk yang mendakwa ia membekalkan sejumlah milligram (mg) zat tertentu, tetapi apabila dibuat kajian, nyata kuantiti dalam produk ditawarkan adalah tidak mencukupi.

Perlu atau Tidak?!


Biarpun pelbagai jenis makanan tambahan mudah didapati, pengguna tidak seharusnya terpedaya dengan iklan yang dipaparkan, sekali gus menjadi mangsa kepada mana-mana jenama yang menggunakan kempen iklan secara meluas. Sebenarnya, golongan yang mungkin memerlukan makanan tambahan atau supplement ialah:

  • Ibu hamil yang kekurangan zat dan disyorkan oleh doktor.
  • Kanak-kanak yang cerewet makan (picky eater) bawah usia 3 tahun, atas nasihat doktor.
  • Warga emas yang berusia 70 tahun ke atas, mengikut nasihat doktor.

Individu yang tidak termasuk dalam kumpulan berkenaan perlu merujuk kepada doktor atau pakar pemakanan sama ada perlu atau sebaliknya untuk mengambil makanan tambahan. Ini kerana sekiranya seseorang individu mengikut diet yang disarankan piramid makanan, secara automatik dia akan mendapat semua zat yang diperlukan oleh tubuh badannya untuk berfungsi dengan baik.

Sebagai contoh, setiap individu memerlukan 1500 mg kalsium sehari. Ini bermakna sekiranya dia minum 2 cawan susu tinggi kalsium (high calcium), ia sudah memenuhi 1000 mg kalsium. Maka baki 500 mg lagi keperluan kalsiumnya itu memadai dengan pengambilan makanan seharian. Tidak perlulah dia mengambil makanan tambahan kalsium. Keperluan tubuh terhadap kalsium hanya boleh ditentukan menerusi ujian kepadatan tulang.

Usah Berlebihan


Memang tidak dinafikan ada segelintir individu mengambil beberapa jenis makanan tambahan atas kerelaan sendiri, tetapi ia hanya mendatangkan pembaziran sekiranya ia tidak diperlukan tubuh.

Misalnya, vitamin C akan larut bila ditelan dan akan keluar menerusi air kencing. Justeru, adalah lebih baik mengambil limau atau buah-buahan citrus yang bukan saja kaya dengan vitamin C, malahan turut membekalkan serat (fiber) kepada badan. Begitu juga dengan vitamin A, D, E dan K yang tidak larut dalam air, sebaliknya larut dalam minyak atau lemak. Jika diambil secara berlebihan, ia boleh menyebabkan tindak balas toksik (toxicity) kepada tubuh badan apabila ianya berkumpul di bahagian hati.

Oleh hal demikian, sebelum mengambil sebarang makanan tambahan, adalah perlu untuk kita dapatkan nasihat dan pandangan daripada pakar mengenai maklumat produk, matlamat pengambilan, kajian terhadap produk serta berapa lama kita ingin bergantung kepadanya.

Walaupun ada individu badan letih dan cepat penat, akan tetapi ia perlu dikenal pasti dahulu tentang perkara yang menyebabkan keadaan sedemikian berlaku kerana mungkin juga ianya berpunca daripada tidak cukup tidur atau tekanan.

 Mengambil contoh makanan tambahan evening primerose oil (EPO) yang didakwa mengurangkan simptom pramenopaus (pre-menopause), ada kajian menunjukkan EPO gagal membantu sebahagian penggunanya meangani masalah tersebut. Sementara makanan tambahan berbentuk herba pula cenderung mencairkan darah dan ianya tidak sesuai digunakan wanita.



Sumber

1. American Dietetic Association. (1996). Position of the American Dietetic Association: vitamin and mineral supplementation. Journal of the American Association, 96 (1): 73-77.
2.  Blendon, R.J.,  DesRoches, C.M., Benson, J.M., Brodie, M., & Altman, D.E. (2001). Americans’ views on the use and regulation of dietary supplements (p. 805-810). Arcg. Intern. Med. 2001; 161: 805-10.
3. Block, G., Jensen, C.D., Norkus, E.P., Dalvhi, T.B., Wong, L.G., McManus, J.F., et al. (2007). Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: across sectional study. Nutritional Journal. 6: 30
4. Cheong, L.T., Kim, K.T., Pek, H.L., Shiang, F.C., Mohd Safwan Nordin, et al. (2008). Dietary supplements: Usage and opinions among Health Sciences students. IeJSME 2008; 2(2): 30-32.
5. Dorant, E., van den Brant, P.A., Hamstra, A.M., Feenstra, M.H., Goldbohm, R.A., Hermus, R.J., & Sturmans, F. (1993). The use of vitamins, minerals and other dietary supplements in the Netherlands. Int J Vitam Nutr Res. 63: 4-10.
6. Groff, J.L., Gropper, S.S., & Hunt, S.M. (1995). Advanced nutrition and human metabolism. 2nd ed. St. Paul, MN: West Publication. 221-420.
7. Mahan, L.K. & Escott-Stump, S. (2008). Krause’s food & nutrition theraphy (p. 470 - 481). Canada: Saunders Elsevier.
8. Marques-Vidal, P. (2004). Vitamin supplement usage and nutritional knowledge in a sample of Portuguese health science students. Elsevier Inc. 2002; 24: 165-172.
9. Mazlan Bin Yong. (1990). Vitamin use and beliefs among students at a Malaysian university (p. 132-134). J. R. Soc. Health. 1990; 110(4): 132-4.
10.Mohd Ismail Noor, Poh, B.K., Khor, G.L., Tee, E.S., Suzana Sahar, Ng, K.W., et al. (2005). Recommended Nutrient Intakes for Malaysia: a report of the technical working group on nutritional guidelines. Putrajaya: Ministry of Health Malaysia. 
11.Nathida, C. (2007). The association between socio-demographic factors and consumption of vitamins/mineral supplements in Chulalongkorn University supporting staff. Thai Journal of Health System Development. 7(1): 2-143. 
12. Nik Mazlan Mamat. (2009). Nutrition in life cycle. Pahang: International Islamic University Malaysia.

No comments: